Het Kerstmenu van Apollo

Ook dit jaar heeft Apollo weer een heerlijk kerstmenu voor u samengesteld met de producten van Apollo. De recepten zijn samengesteld door onze culinair adviseur Frans Bon en zullen u en uw gasten een geslaagde Kerst opleveren. Het menu bestaat uit 5 gangen; een amuse, voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en nagerecht. De gerechten zijn met zorg voor u samengesteld!

 

apollo-kerstmenu-amuse

Amuse

Het eerste recept op het kerstmenu is een Charcuterie de Luxe van eend met Amsterdamse uitjes relish en glaze honing-tijm en sherry–truffel. Dit is een simpel recept en is een bijzondere amuse met verschillende smaken. Het gerecht is geschikt voor 4 personen en middels deze ingrediënten te bereiden:

  • 4 tranches eendenpaté of ander type wildpaté
  • 200 gram gerookte eendenborst
  • 100 gram verse eendenlever
  • Apollo glaze sherry-truffel
  • Apollo glaze honing-tijm
  • Apollo Amsterdamse uitjes relish
  • Apollo peper uit de molen
  • Ter decoratie: bloemetjes, sla, div. fruit, groente chips

Plaats de patéplakjes op het bord, doe dit ook met de plakjes gerookte eend en de plakjes eendenlever. Decoreer met de relish, de glazes, peper uit de molen en de overige decoratie.

 

 

Voorgerecht

apollo-kerstmenu-voorgerecht

Dit voorgerecht bestaat uit avocado gevuld met avocadohummus en Ras el Hanout mayo. De avocadohummus kunt u zelf maken met ingrediënten van Apollo. De benodigde ingrediënten voor 4 personen zijn:

  • 2 avocado´s om te vullen, voor ieder een halve
  • 1 kleine prei, tempurabloem , olie om in te frituren
  • Voor de hummus : 1 blik kikkererwten – 400 gram, 1 rijpe avocado, 1 limoen, 1 teentje knoflook, mespuntje Apollo Ras el Hanout , een paar blaadjes verse koriander, Apollo zout en peper, avocado-olie, olijfolie.
  • Apollo mayo ras el hanout
  • Ter decoratie-garnering: eetbare bloemetjes, groentenchips en/of cress.

Bij dit gerecht dient u een aantal voorbereidingen te treffen:

Maak de hummus door de uitgelekte kikkererwten, olijfolie, en de knoflook in de keukenblender fijn te malen. Voeg 1 schoongemaakte  avocado, korianderblaadjes en de ras el hanout toe. Voeg ook zout en peper toe en het sap van de limoen. Maak een mooie gladde mousse die goed op smaak is.Voeg eventueel nog wat avocado-olie toe. Doe de hummus in een spuitzak en leg in de koeling.

Pel voorzichtig de 2 avocado´s ,snij ze doormidden,verwijder de pit en snij een klein plakje van de onderkant af zodat ze stevig staan. Dek ze goed af met plastic om verkleuring te voorkomen.Snij de prei in dunne reepjes.

Na de voorbereidingen is het tijd voor het opmaken van het gerecht. Vul de avocado´s met de hummus met behulp van de spuitzak.  Frituur de prei vermengt met tempurabloem lichtbruin, zout ze even na. Zet op bordjes en spuit de mayo ras el hanout decoratief op de avocado´s.  Decoreer met de prei, groentenchips, cress en/of bloemetjes.

 

apollo-kerstmenu-tussengerecht

Tussengerecht

Het volgende gerecht is het tussengerecht dat bestaat uit gebakken tarbot met hollandaisesaus, gerookte paprika, zeekraal en fijne groenten. Dit frisse tussengerecht zorgt voor een neutralisatie van je smaakpapillen met de hollandaisesaus van Apollo en de frisse tarbotfilet. Voor dit gerecht heeft u de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 filets van tarbot
  • Apollo viskruiden
  • Apollo Hollandaisesaus
  • Apollo Smoked paprika
  • Apollo peper en zout uit de molen
  • Groenten als venkel, zeekraal, rode biet, asperges,crosnes
  • 1 limoen, boter.

Daarna is het belangrijk dat u de volgende stappen doorloopt: Bereid de groenten voor, deze worden op het laatst kort in boter met zout en peper en wat limoensap gestoofd.
Zet de saus klaar, meng de hollandaise met een mespuntje gerookt paprikapoeder naar smaak, voeg iets peper uit de molen toe. Maak de saus warm.

Kruid de vis met de viskruiden en bak deze kort om en om in wat olie of boter. Nappeer de saus op het bord, plaats de tarbot erop en decoreer de geglaceerde groenten netjes op het bord.

 

Hoofdgerecht

apollo-kerstmenu-hoofdgerecht

Na het tussengerecht serveert u het hoofdgerecht. Dit hoofdgerecht is hert met paddenstoelen, witlof, stoofpeertje, zuurkool, knolselderijpuree, chips van aardpeer, saus met besjes en groene pepers. Dit gerecht wordt op speciale wijze klaargemaakt met speciale ingrediënten. De volgende ingrediënten zijn nodig voor het klaarmaken van dit hoofdgerecht:

  • 400-600 gram hertenbiefstuk bijv. van de bout of rug
  • Apollo Wildkruiden, Apollo peper, zout uit de molen.
  • Groenten: witlof – honing, zuurkool met room, stoofpeertjes, puree van knolselderij, chips van topinamboer –aardpeer
  • Paddestoelen van de dag, boter, zout en peper
  • Saus : Apollo demi–glace, cognac, Apollo groene pepers, rode besjes.

Ook voor dit gerecht zijn voorbereidingen vereist. Kruid de hertenbiefstuk met de wildkruiden, peper en zout. Bak even kort aan en laat ze rusten in een vuurvaste schaal.

De witlof wordt kort aangebakken in boter en in een vuurvaste schaal gedaan, meng er een beetje honing, zout en peper doorheen. Bij het serveren nog even in de oven verhitten.

De zuurkool koken met witte wijn, room, zout en peper, maak een fijne zalfpuree van blokjes knolselderij vermengt met room. Breng op smaak. Maak de paddenstoelen schoon en bak deze in de boter.

Maak de saus door de demi-glace te mengen met groene peperkorrels en een scheutje cognac, voeg op het laatst wat besjes en een klontje boter toe.

Na de voorbereidingen is het tijd voor het opmaken van het bord en het presenteren van het gerecht. Verwarm de witlof, de zuurkool, paddenstoelen en puree en maak de saus af. Zet het hert nog even warm in de oven. Plaats de puree, de peertjes, witlof en de zuurkool op het bord. Snij het hert in plakjes en leg deze op de zuurkool, dresseer de paddenstoelen, de chips en nappeer de saus.

 

apollo-kerstmenu-dessert

Nagerecht

Als afsluiter heeft Frans Bon een heerlijk zoet nagerecht samengesteld, een appel in bladerdeeg gekruid met speculaaskruiden en kaneel, afgemaakt met gin-tonic glaze. Dit gerecht is een knallende afsluiter van dit succesvolle kerstmenu. Voor dit nagerecht zijn de volgende ingrediënten benodigd:

  • 4 appels , 4 plakjes diepvries bladerdeeg , 2 eidooiers om te bestrijken
  • 150 gram amandelspijs –meng in een keukenmachine 75 gram amandelschaafsel met 75 gram suiker en een eidooier
  • Apollo speculaaskruiden, Apollo kaneelstokjes – 4 stuks
  • Apollo glaze gin–tonic
  • Ter decoratie : mint of een honingcress, vers fruit, poedersuiker, slagroom, gouden chocoparels

Schil de appels en hol ze uit met een appelboor. Vul de holte met amandelspijs. Kruid de appel licht met wat speculaaskruiden en poedersuiker.Vouw een plakje bladerdeeg om de appel heen en bestrijk het deeg met losgeklopte eidooier. Bak de appels op 200gr.C .ca 15 minuten mooi goudbruin. Spuit wat gin–tonic glaze over de appel. Steek een kaneelstokje bovenin, decoreer met het fruit, cress, slagroom en parels. Het is belangrijk dat u dit nagerecht warm serveert.

 

Met dit uitgebreide kerstmenu heeft u zeker een succes bij u thuis of in uw restaurant. De verschillende sauzen, kruiden en ingrediënten zijn perfect op elkaar afgestemd om tot een groot succes te leiden. Apollo wenst u alvast smakelijke feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toe en geniet van het heerlijke kerstmenu!