Zoutloos koken met ApolloApollo zoutloos koken horizon college

Op het Horizon College in Heerhugowaard heeft de week van de Nierstichting plaatsgevonden. In het kader van de Nierstichting besloten de studenten van de opleiding tot Kok en Gastheer/Gastvrouw om een volledig zoutloos menu samen te stellen. Daarbij kunnen de kruiden en specerijen van Apollo natuurlijk niet ontbreken!

Apollo helpt een handje

“De gedroogde kruiden van Apollo zijn werkelijk fantastisch, je kunt er geweldige mixen mee maken en door het grote aanbod van Apollo kan alles gemaakt worden van losse kruiden!”. Dit zijn de woorden van een van de studenten in de keuken van het Horizon College. Voor de zoutloze week van de Nierstichting heeft Apollo de studenten van het Horizon College gesponsord, zodat zij heerlijke zelfgemaakte kruidenmixen konden samenstellen met de veelzijdige kruiden van Apollo.

Apollo zoutloos koken horizon college

“Zonder zout, ik had het niet eens door!”

Natuurlijk hebben wij zelf ook even een kijkje genomen en wat gerechten geproefd van het menu. Het menu is gebaseerd op het kookboek Spice Wise van Michel Hanssen. Hij was werkzaam als kok toen hij opeens een hartkwaal kreeg, wat aanleiding was voor hem om het kookboek samen te stellen. Vanwege zijn hartkwaal mocht hij namelijk geen toegevoegd zout meer binnen krijgen. Alle recepten op het menu zijn gemaakt met zelfgemaakte kruidenmixen die samengesteld zijn met de kruiden van Apollo.

Na afloop van het diner hebben wij de bediening en de gasten gevraagd wat zij van het zoutloze menu vonden, en of zij het zout mistten in de gerechten. “De recepten waren erg bijzonder en ik miste het zout totaal niet.” is de reactie van een van de gasten in het restaurant. ”Fantastisch hoe het zout met andere kruiden kan worden aangevuld. Zelfs de kruidenboter smaakte heerlijk, terwijl je zou denken dat het zout daar echt onmisbaar in is!” zegt een andere tevreden gast.

Zoutloos koken is niet moeilijk

Voor sommige mensen lijkt zonder zout koken onmogelijk, maar toch is het minder ingewikkeld dan het lijkt. Simpele gerechten met bijzondere kruidenmixen smaken al snel heerlijk zonder zout toe te voegen. Hieronder 2 fantastische recepten waar geen snufje zout in nodig is:

Romige linzensoep met harissa

Ingrediënten

–  40 gram olijfolie
–  1 ui fijngesnipperd
–  1 winterwortel
–  1 eetlepel Harissa kruidenmix, bestaande uit:

–  Een bosje verse koriander
–  500 gram gedroogde linzen
–  750 ml volle melk
–  200 ml crème fraîche
–  1 prei, fijn gesneden

Bereiding

Smoor de ui en de wortel in de olijfolie op laag vuur. Meng de Harissa kruidenmix en voeg deze daarna samen met de verse koriander en de linzen toe. Giet de melk bij het geheel en breng het aan de kook. Laat het 15 minuten zachtjes doorkoken. Pureer na het koken de soep en breng daarna de soep weer aan de kook. Verdeel de soep over 4 komen en garneer deze met de fijngesneden prei en een lepeltje crème fraîche.

Apollo zoutloos koken groepsfoto

Zoutloze aioli

Ingrediënten

–  1 eetlepel zoutloze mosterd
–  2 eierdooiers
–  2 theelepels knoflookpoeder
–  1,5 eetlepel witte wijnazijn
–  1 eetlepel citroensap
–  1 eetlepel water
–  1 eetlepel uienpoeder
–  1 eetlepel gedroogde knoflookstukjes
–  300 gram milde olijfolie

Bereiding

Meng alle ingrediënten in de bovenstaande volgorde in een maatbeker. Mix met de staafmixer alles door elkaar. Laat tijdens het mixen de staafmixer omhoogkomen zodat er een gladde saus ontstaat.

Een groot succes

Al met al was het een geslaagde zoutloze week met veel tevreden gasten. De opbrengst van deze week wordt geschonken aan de Nierstichting.