Restaurant ’t Swaentje is schitterend gelegen in het hart van Het Gooi. Gevestigd in een monumentaal pand naast een sluisje en een oude trekvaart te ‘s-Graveland. Aan de achterzijde van het pand, aan het water bij de sluis, waan je je een beetje in Colmar met zijn kanaaltjes, beplante terrasjes en schattige huisjes.

Het volledig witte gebouw uit de 17e eeuw is een begrip in de omgeving en straalt nostalgie en gezelligheid uit. Gastheer Mijndert Groen, soms vind je hem ook nog in de keuken terug overigens, heeft een jonge enthousiaste chef die hem zelfs nog telkens verrast met zijn gedrevenheid, inspiratie en bevlogenheid om nieuwe creaties uit te voeren.

Chef Mijndert Swaentje SgravelandeDe nieuwe serie kruiden maken mij happy

Mijndert: “Ik werk al jarenlang met alleen Apollokruiden In de keuken. Die hebben tenminste smaak. met de nieuwe lijn World Flavors ben ik ook wel happy. Toch weer een serie nieuwe kruiden en kruidenmengsels van topkwaliteit dIe mij inspireren weer even verder te kijken dan dat je gewoonlijk doet.”

Mijndert ging nu aan de slag met de World Flavors. Zoals de kreeft waarin hij de Smoked Spanish Paprika gebruikte, met de Argentijnse Steak Mix tilde hij zijn sappige perfect gegrilde rack van het Pietrain varken met Calvados saus naar een andere dimensie en de Serrano ham met groene asperges mango en zwarte olijf kreeg, door het gebruik van het Garlic Smoked Salt , nog meer smaak.

Direct naast het historische pand tref je de rustige terrassen. Bij mooi weer is het hier goed toeven. Het terras aan het sluisje ligt direct naast de oude trekvaart tussen Loosdrecht en Amsterdam. In vervlogen tijden verplaatste men zich per trekschuit door dit kanaal. Het is alsof de tijd hier even heeft stilgestaan. In de zomermaanden zit je hier lekker tot laat in de avond in de zon.

Recepten World Flavors kruiden Apollo

Van links :  Canner Kreeft (1), rode biet (2) en varken met gnocchi (3).

Canner Kreeft

apollo-world-flavors-swaentje-smokedspanishapollo-world-flavors-swaentje-garlicpepper

2 kreeften a 250 g, 100 g dun gesneden pancetta, 2 groene asperges, 1 pastinaak, 1 mini komkommer, snufje ras el hanout, 100 ml schaaldierenbouillon, Smoked Spanish paprika Apollo World Flavors, 100 g tapioca, glasnoedels, borage cress, shiso purper, groen van frisée sla, sap van 1 limoen, 1 dl avocado-olie, snufje knoflookpeper Apollo, Ras el Hanout Apollo. Marineer de rauwe pastinaak in sap van 1 limoen, 1 dl avocado-olie, snufje knoflookpeper, en zout. Kook de kreeften en haal ze uit de schaal (gebruik de schalen voor de bouillon van schaaldieren).

 

Kroepoek

apollo-world-flavors-swaentje-raselhanout

Meng de schaaldierenbouillon met de tapioca en paprikapoeder en kook tot een stevige massa. Rol de massa in plastic en kook een uur in ruim water. Snijd de kroepoek op stand 4 van de snijmachine en droog 4 uur in de droogmachine op 60°C. Frituur a la minute. Blancheer de groene asperges en snijd op stand 5 van de snijmachine in repen. Bak de pancetta 8 minuten op 180°C. Breng mayonaise met een snufje ras el hanout op smaak en laat 1 nacht staan.


Rode biet

2 dun gesneden rauwe rode bieten, 350 g Iberico ham, gesneden op stand 3 van de snijmachine, 1 mango, balsamicostroop, 50 ml witte balsamico-azijn, suikerwater, 100 ml lijnzaadolie, olijfolie, 1 sjalot, 10 cornichons, gedroogde zwarte olijven.

Marineer de rode biet in de fijngesneden sjalot, de witte balsamico-azijn, lijnzaadolie en 1 lepel suikerwater.

 

Geitenkaasmousse

200 ml half geslagen room, 200 g geitenroomkaas, 100 g roomkaas, 1 gelatineblad, zout, peper, mespuntje Garlic Smoked Salt Apollo World Flavors.

Verwarm de roomkaas en geitenroomkaas met een mespuntje Garlic Smoked Salt. Los er de geweekte gelatine in op en koel iets terug tot 30°C. Spatel er de room door. Zet minimaal 6 uur in de koelkast.

 

Bloemkool

apollo-world-flavors-swaentje-curryseasoning1 bloemkool in roosjes, 1 kg kruimige aardappelen, 150 ml melk, klontje boter, snufje peper en zout, 2 theelepels kerriepoeder Curry Seasoning Apollo World Flavors, bieslook, 3 takjes tijm.

Schil de aardappelen, snijd ze in kleine stukjes en kook ze 20 minuten met een snufje zout. Kook de bloemkool ook 20 minuten. Verwarm de melk en roer het blokje boter en de tijm erdoor. Voeg het zout, peper en kerriepoeder toe. Giet de aardappelen en bloemkool af en doe ze terug in de pan. Voeg de melk toe en stamp de aardappelen en bloemkool fijn met een stamper.

 

Calvadossaus

apollo-world-flavors-swaentje-handpickedbayleafes2 dl rode wijn, 1 sjalotje, 1 laurierblad Apollo World Flavors, 3 dl demi glace, 35 ml Calvados, 15 g suiker.

Kook de rode wijn, laurier en sjalot voor de helft in. Voeg de demi-glace toe. Karamelliseer de suiker licht en blus met de Calvados. Verhit tot de alcohol verdampt is en voeg de rode wijnjus toe.


Gnocchi

apollo-world-flavors-swaentje-argentinasteakmix500 g aardappel, 100 g bloem, 50 g pecorino, 2 fijngesneden salieblaadjes, 50 g boter. Kook de aardappels gaar en meng de bloem erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Vorm er gnocchi van en kook ze 1,5 minuut in ruim, gezouten water. Smelt de boter en verhit de gnocchi zonder te kleuren. Voeg de salie en pecorino toe.

 

Varken

4 x 250 g Pietran varkensrack, Argentijnse Steak mix Apollo World Flavors. Gril de koteletten met een mooi patroon. Gaar 5 minuten in de oven op 140°C en laat 10 minuten rusten.