Tips & Favorieten voor het winterseizoen

Trendy aanraders voor het winterseizoen

Voor het najaar en de winter zijn de glazes aboslute aanraders. De balsamico glaze, aardbeien-peper glaze, sherry-truffel glaze en honing-thijm glaze zijn lekker bij gerookt wild en gevogelte als eendenborst, ganzenborst, gerookte kip, salades, pâte’s, hammen, rucolasla, kazen en desserts. Sherry-truffelglaze en Honing-thijm glaze zijn ook zeer geschikt bij warme toepassingen bij wild en gevogelte.

Trendy kruiden en specerijen van het moment

  • Ras el hanout

    Marokkaans kruidenmengsel van o.a. kaneel, komijn, koriander, kurkuma, gember, pepers, zoethout en kardamom. Smaak is pittig, kruidig en vol. Geeft een typische Noord-Afrikaanse geur. Geschikt voor gevogelte, vlees, vis, kip, groenten, rijst, cous-cous, stoofgerechten in de tajine, gegrilde producten, door sauzen etc.

    Productdetails »

  • Citroenpeper

    Mengsel van zeezout, diverse pepers, specerijen als koriander, selderij en lavas en citroen. Heerlijk op vis en schaaldieren vooral gegrild, door sauzen en als smaakmaker bij groenten-roerbakgerechten.

    Productdetails »

  • Chipotle pepers

    Gedroogde rode pepers welke zijn geroosterd boven houtskoolvuur waardoor een pittige, rokerige smaak is ontstaan. Lekker in barbecue-grill sauzen en in pittige stoofgerechten.

    Productdetails »


Kruid & seizoen door Frans Bon, culinair adviseur en smaakmaker Apollo

Over het algemeen worden kruiden en specerijen in één adem genoemd als het om deze culinaire, traditionele smaakmakers gaat.

Echter, kruiden, in dit geval gedroogde kruiden als bijvoorbeeld peterselie, kervel, oregano, rozemarijn, tijm, koriander, basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, dragon, laurier, salie en selderij zijn over het algemeen kruiden die zowel in Nederland als in landen met een gematigd klimaat kunnen groeien in plantvorm.

De meeste specerijen komen uit Azië

Specerijen daarentegen zijn afkomstig van tropische planten: aromatische wortels, schors, zaden, knoppen en vruchten, vaak in gedroogde vorm gebruikt, heel of gemalen. De meeste specerijen komen uit Azië en werden in de keuken lang gebruikt voordat Europese landen de controle op handel ervan bevochten.

Nootachtige, gronderige en zoet fruitige specerijen

Specerijen kunnen weer onderverdeeld worden in nootachtige specerijen als sesamzaad en maanzaad. Zoete specerijen als kaneel, koriander, jeneverbes, vanille, roze peperbessen en paprika. Citrus specerijen als citroengras, laos, djeroek poeroet en citrusvruchtengranulaat. Warme en gronderige specerijen als saffraan, kardemom, komijn, karwij, foelie, nootmuskaat en kurkuma. Zure en fruitige specerijen als tamarinde, granaatappel en mangopoeder. Zoethout en anijsspecerijen. Bittere specerijen als kappertjes, fenegriek en saffloer. Pikante specerijen als pepers, piment, aromatische bladeren, gember, kruidnagel, mosterdzaad.

Tips van Frans Bon over kruiden en specerijen voor het najaarkruiden sauzen sperijen herfst winter 2015

Kruiden en specerijen geschikt in het najaar en winter

Een geurige specerij

Steranijs – Dat is een geurige specerij geschikt in sauzen met vruchten als sinaasappel, abrikozen en bessoorten. Ook lekker in stoofschotels met wild en gevogelte, zoete sauzen en desserts als crème brûlée en ijs.

Kruidig voor wildsauzen én desserts

Speculaaskruiden – Kruidig, geurig, krachtig mengsel van diverse specerijen met o.a. kaneel, kruidnagel en kardamom. Wordt veel gebruikt in wildsauzen en stoofschotels, patisserie als mousses, puddingen en ijs, bonbons en koekjes.

Een samenstelling van kruiden

Chinees 5 kruidenpoeder – Samenstelling van steranijs, peper, venkel, kaneel en kruidnagel, vroeger in Nederland niet veel gebruikt, komt uit de Oosterse keuken, thans nogal trendy. Wordt veel gebruikt bij eend, gevogelte en wildgerechten, in stoofschotels van vlees en groenten, in bouillons, fonds, sauzen en soepen.

Vanille steeds meer zijn plaats

Vanillestokjes – Steeds meer toepassing vindt plaats met deze specerij waarvan iedereen weet dat het in roomijs kan zitten. Wordt nu ook veel gebruikt in dressings, dessertsauzen, lichte botersauzen en stoofschotels.

Voor wild en gevogelte

Kruiden voor wildmarinade – Mengsel van diverse specerijen als lavas, kardamom, koriander, kruidnagel, pepers, laurier en jeneverbessen. Geschikt om in een wildmarinade te doen of voor het meetrekken met wild en gevogelte bouillons, fonds en sauzen.

Apollo assortiment

Ontdek onze kruiden, sauzen en delicatessen

Maak online kennis met het assortiment van Apollo. U kunt zoeken op herkomst, ingredient en type kruid of saus. Bekijk de diverse verpakkingen en bestel eventueel online uw eerste product.

Bekijk de producten

Apollo basics

Met wat zout en peper breng je eenvoudig jouw gerecht op smaak. Vergeet echter niet dat een goed stukje vlees en een mooie vis, van zichzelf al smaak moet hebben. Laat uw gasten zelf bepalen en zet wat zout en peper op tafel.

Durf meer te doen

Ga meer te werk met kruiden en specerijen als smaakmaker in plaats van peper en zout of andere smaakmengsels. Durf te experimenteren met specerijen, probeer eerst kleine hoeveelheden en bouw dan verder uit. Vooral kip en gevogelte maar ook groenten en stoofgerechten zijn veel lekkerder met de juiste specerijen, bovendien krijg je dan vanzelf meer originele gerechten. Pas wel op met de hoeveelheden want overdaad schaadt.

Veel kookplezier en Bon Appetit!